Katalog Avon 3/2021 Focus Polska
Tweet
Udostępnij
Udostępnij
Udostępnij
Udostępnij
📌Katalog Avon 3 2021 Focus Polska online: 01.03 — 31.03.2021 roku.
Aby kobieta wyglądała pięknie nawet bez makijażu, musi też zadbać o swoje zdrowie i ciało. Poznaj 10 sekretów żywieniowych dla zdrowia.
Wiele osób jada w ten sam sposób od dziesięcioleci – śniadanie, obiad, kolacja. Wydaje się to słuszne, ponieważ organizm potrzebuje energii i siły do życia. Jednak pojawiają się bardzo ważne pytania: „Jak dobrze się odżywiać?” oraz „czego organizm potrzebuje, aby poprawić swoją kondycję?” Na te pytania udzielimy krótkich, ale konkretnych odpowiedzi. Przyjmując je w swoim życiu, odczujesz znaczną poprawę kondycji i nastroju. Podążaj więc z nami naprzód do dobrych nawyków!
- Ilość jedzenia. Twoje ciało będzie Ci wdzięczne za małe, ale częste porcje. Zamiast 2-3 razy można jeść 5-6 razy małymi porcjami wielkości dłoni. Pamiętaj, przejadanie się jest szkodliwe dla żołądka i ogólnego stanu zdrowia. Bądź dla siebie dobra!
- Źródło witamin i minerałów. Takim źródłem są świeże owoce i warzywa. Codzienne spożywanie warzyw i owoców nasyca organizm witaminami, błonnikiem i, co ważne, usuwa toksyny z organizmu.
- Woda. Wszystko na naszej planecie potrzebuje wilgoci, a szczególnie nasz organizm, który ciężko „pracuje” przetwarzając naszą dietę i dostarczającej otrzymaną energię do naszych mięśni. Ponadto woda usuwa toksyny z organizmu, zapewnia równomierną pracę wszystkich narządów oraz utrzymuje zdrowie, chroniąc przed przedwczesnym starzeniem się nasze ciało. Woda to niezastąpiony cud w organizmie!
- Zdrowe śniadanie. To jest kasza – z dowolnego ziarna lub dowolnego zboża. Owsianka to najzdrowsza opcja śniadaniowa, ponieważ sprzyja dobremu trawieniu i nasyceniu organizmu różnymi mikroelementami. Smacznego!
- Jedzenie na parze. Gotowanie na parze chroni układ pokarmowy przed nadmiarem tłuszczów, toksyn i „przeciążeniem” wątroby. Przygotowane na parze jedzenie mieści w sobie więcej witamin i ułatwia przyrządzenie potraw. W ten sposób kilka razy w tygodniu można gotować kotlety, ryby lub warzywa. Spróbuj i ciesz się zdrową żywnością!
- Różnorodna żywność. Bardzo ważne jest kontrolowanie składu żywności, aby była ona bogata w składniki odżywcze. Jednak ponieważ nie ma produktu, który zawierałby cały zestaw witamin i minerałów, należy jeść różne produkty pod względem składu odżywczego. Dywersyfikacja jedzenia to kolejny cel zdrowego odżywiania!
- Przetwory mleczne. Wapń jest niezbędny dla całego organizmu, od głowy do stóp, a produkty mleczne mogą go dostarczyć. Bakterie mlekowe poprawiają pracę żołądka i jelit. Twoje kości, skóra, włosy i paznokcie będą Ci wdzięczne.
- Nie rozpraszaj się podczas jedzenia. Taki prosty przykład – co będzie z kierowcą samochodu, jeśli w trakcie jazdy zajmie się on czyszczeniem obuwia? Na pewno, jeżdżąc w ten sposób, zginie w wypadku! Podobnie, kiedy jemy, cała uwaga ciała skierowana jest na pożywienie. A co się dzieje, gdy oglądamy film lub czytamy podczas jedzenia? Organizm traci pełną kontrolę nad trawieniem, co z czasem negatywnie wpłynie na pracę przewodu pokarmowego. Zadbaj o swój przewód pokarmowy!
- Żadnych obfitych kolacji. Kolacja musi być nie później niż dwie godziny przed snem. Odpowiednim daniem będzie ryba, indyk, pierś z kurczaka lub cielęcina, a najlepiej, jeśli będzie to sałatka. Jeśli jednak nie możesz zasnąć, przyda się szklanka sfermentowanego produktu mlecznego lub ciepła woda z łyżką miodu.
- Nie pij po posiłku! Picie słodkiej herbaty lub kawy z ciastami lub ciasteczkami po jedzeniu wcale nie jest zdrowe. Ten nawyk jest zły dla Twojego trawienia. Musisz pić 15-20 minut przed posiłkami. A po jedzeniu picie po prostu spłukuje sok żołądkowy – niezwykle ważne jest, aby tego nie robić, lecz pozwolić organizmowi na swobodne trawienie pokarmu. Dostosuj się do tych zaleceń, a zadbasz o swoje zdrowie!